COLUMN HENK

“A house is not a home”

“A chair is still a chair, even when there is no one sittin’ there, but a chair is not a house and a house is not a home when there’s no one there to hold you tight, and no one there you can kiss goodnight.”


Aan dit prachtige nummer van Trijntje Oosterhuis (Burt Bacharach) moest ik denken toen we over de toekomst nadachten van onze Puck zo’n vijf jaar geleden. Het was eind 2014 en onze middelste dochter Puck zou binnenkort 20 jaar worden.


Puck is geboren met een verstandelijke beperking, ze is een prachtig en bijzonder mens en is verbaal en lichamelijk best sterk, maar het was ons wel duidelijk dat ze nooit 100% zelfstandig zou kunnen wonen. Toen ze ca. twee jaar oud was kwam de diagnose dat ze een meisje met beperkingen was, al is nooit helemaal duidelijk geworden wat ze echt mankeerde, ze hebben nooit helemaal de vinger op de zere plek kunnen leggen. Wij zagen haar beperkingen overigens pas nadat iedereen om ons heen het al gedacht had maar het niet dorst te zeggen. Wij vonden Puck gewoon te schattig en het zou vast goed komen... Toen uiteindelijk die diagnose kwam was dat wel een klap waar we toch vrij snel van herstelden, want onze Puck was gewoon Puck die we al twee jaar kenden; toen al een bijzonder kind.


Er werden ons door de artsen allerlei scenario’s voorspeld over wat ze later mogelijk allemaal niet zou kunnen. Bij alles hebben Saskia en ik steeds gedacht: dat zullen we nog wel zien. En kijk, ze kan nu gewoon lezen en (fonetisch) schrijven. Zelfs een Engelstalige film met ondertiteling kan ze aardig volgen en op Ibiza, waar we een huis hebben, bestelt ze zelf haar eten en drinken in een restaurant in haar steenkolen Engels en met wat handen en voeten gebaren komt dat altijd goed. Ze belt zelf met de tandarts om een afspraak te maken indien nodig, ze leest en beantwoordt op haar manier e-mails en Whatsappjes. Door middel van social media heeft ze contact met de hele wereld en is haar leven enorm verrijkt. Ze zwemt en danst (Zumba) met een enorme passie maar heeft bij andere zaken nog wel hulp nodig en ze is niet verkeersveilig.

We hebben het geluk dat Puck niet verlegen is, dus stort ze zich overal in en bij Puck is het what you see is what you get, geen verborgen agenda’s, niet leuk is niet leuk en gewoon goed is goed. Omdat de overheid steeds minder geld heeft voor de zorg hebben wij destijds met vier ouderparen de koppen bij elkaar gestoken en zelf een ouderinitiatief opgericht, voor overheidsvoorzieningen zijn lange wachtlijsten. We wilden een echt huis voor onze kinderen, iets waar ze zich thuis zouden voelen, ook als wij er straks als ouders niet meer zijn. Daarnaast moesten de bewoners van redelijk gelijk niveau zijn en natuurlijk goed met elkaar op kunnen schieten.

Via haar werk bij restaurant Long Island in Hoofddorp, Puck werkt gewoon vijf dagen per week in de dagbesteding, heeft ze Kelly en Lisa leren kennen, met hun ouders en de ouders van Björn, zijn we gaan zoeken naar de mogelijkheden voor een echt huis. Daar is heel veel werk aan vooraf gegaan vooral door het dagelijks bestuur, de ouders van Björn en Lisa, die ook de initiatiefnemers zijn. Met de hulp van vele sponsoren, de gemeente Haarlem-mermeer en heel veel doorzettingsvermogen van voor-noemde en later ook de andere vier ouders, is het huis er dit jaar dan eindelijk gekomen. We noemden het ‘Octet’ naar de acht bewoners (4 jongens en 4 meiden) die er zouden gaan wonen en samen een harmonieus geheel moeten vormen, als een achtkoppig orkest.


De officiële opening was midden mei en omdat Puck bevriend is met vele Nederlandse sterren (zie haar wall of fame) had Trijntje Oosterhuis, ook een fan van RM, direct aangeboden geheel belangeloos te komen optreden en samen met de bewoners een mooi liedje te zingen. Het was van het begin af aan duidelijk dat wij, Rivièra Maison, de inrichting van het huis zouden sponsoren, het moest een echt gezellig leefhuis worden. In Octet zijn acht appartementen gerealiseerd van elk 50m2 met daarin een woonkamer, slaapkamer, keukentje en badkamer. De appartementen op de begane grond hebben elk zelfs een klein tuintje. Het huis is energieneutraal gebouwd met een hoge isolatiewaarde en wordt zonder gas verwarmd. Ze verbruiken vrijwel net zoveel energie als ze middels de zonnecollectoren terugleveren aan het energiebedrijf.

In het huis is tevens een muziek-/spelletjeskamer en een nachtverblijf voor de begeleiding, want er is altijd begeleiding bij als de kinderen thuis zijn. De begeleiding doet boodschappen, kookt samen met de bewoners en helpt ze waar nodig, zo vormen zij een heus gezin, maar die begeleiding is er ook voor een knuffel of een luisterend oor. Puck was heel nerveus in de periode voor oplevering van het huis, het was een hele spannende tijd en niet alleen voor Puck, maar nadat ze er een paar weken woonde en na het donderdagavond eten in het ouderlijk huis, op die avond eet ze namelijk bij ons thuis i.v.m. met de zwemtraining, zei ze dat ze weer naar huis wilde, wist ik dat we geslaagd waren. Puck heeft een nieuw thuis.


De bewoners gaan ook ontzettend goed met elkaar om en alles loopt lekker door elkaar heen. Ze kunnen in de gemeenschappelijke woonkamer samen chillen maar als ze wat meer privacy willen kunnen ze zich terugtrekken in hun eigen appartement. Het appartement van Puck is regelmatig een verzamelplaats of zoete inval, vooral als er voetbal op TV is, Puck is gek op voetbal.

We zijn zo intens gelukkig met deze situatie en heel blij voor alle ouders en bewoners. This house is wel een Home geworden. Home is where you can be you.


Henk Teunissen

CEO/Founder Rivièra Maison