In een wereld waarin er heel veel machinaal gemaakt wordt, is de kracht van Rivièra Maison om met de hand gemaakte producten te blijven produceren. Op deze manier behouden wij de unieke stijl en persoonlijkheid, die in elk product terug te vinden is. Zet tien van dezelfde kandelaars naast elkaar en geen één zal er hetzelfde zijn, dát is de kracht van Rivièra Maison. Perfectly Imperfect, noemen we dat! Elk product is met evenveel passie gemaakt, maar om ze allemaal identiek te krijgen is onmogelijk … en dat is tegelijkertijd het mooie ervan. Zo heeft u altijd een uniek stuk in handen.

De producten van rattan, waar Rivièra Maison de zo herkenbare sfeer mee weet te creëren, zijn een perfect voorbeeld van Unique & Handmade. Rattan
is een 100% natuurlijk materiaal en groeit als wurglianen langs de kolossale boomstammen in de oerwouden van Kalimantan, Indonesië. Bij de pro-ductie van de meubels uit onze collecties komt veel ambachtelijk werk te pas.


In het regenseizoen worden strengen van vijf tot zes meter van de wurglianen geoogst. Het rattan ligt enkele weken in modderbaden, zodat het de mooie grijze kleur krijgt. Daarna worden de strengen uitgezocht op kleur en dikte en worden ze gebruikt om meubels en accessoires van te vlechten. In Javaanse, kleine dorpen wordt het rattan verder verwerkt. Het is een indrukwekkend gezicht om een dorp vol te zien hangen met het rattan van de nieuwe collectie van Rivièra Maison.De prachtige houten eettafels die u van ons kent waren eerst oude schuurdeuren. Het hout is bewerkt om daarna met de hand in de tafels te worden ingelegd. Het is ‘levend’ materiaal met een geheel eigen karakter en mooie eigenschappen. ‘Untouched’ noemen de vakmen-sen het; onbehandeld in vrijwel originele staat.


Waar voorheen de scharnieren in de deuren zaten, zitten nu gaten. Scheuren in de antieke deuren worden scheuren in het tafelblad en een deur die altijd vol in de regen heeft gestaan is anders van kleur dan een deur die meestal droog en/of in de zon heeft gestaan.

Puur natuur, oud en doorleeft; daar werken wij het liefst mee. Bovendien is duurzaamheid een belangrijke pijler voor Rivièra Maison en op deze manier kunnen we optimaal gebruik maken van gerecycled hout en zo een bewustere keuze maken voor het milieu.

Ook de glazen accessoires uit onze collecties zijn handgemaakt, of liever gezegd met de mond geblazen. Elke glasblazer heeft zijn eigen ‘signatuur’. Elk accessoire van glas krijgt daarmee een eigen structuur en wellicht een kleine oneffenheid, zoals bijvoorbeeld een belletje in het glas of verschil in hoogte. Alles is handgemaakt en daardoor is elk glazen accessoire uniek.


De productie van het aardewerk uit onze collecties is misschien nog wel één van de meest bijzondere. In Indonesië, West-Java om precies te zijn, worden op traditionele wijze de accessoires van aardewerk gemaakt. Met de hand worden modellen gedraaid en uitgesneden, dit is de basis. Het duurt een week om deze aan de buitenlucht te laten drogen. Vervolgens worden de accessoires geschuurd om de oppervlakten zo glad mogelijk te krijgen.

Daarna begint het bakproces. Hiervoor worden bakstenen, uivor- mige ovens gemetseld. In deze primitieve ovens wordt al het aardewerk opgestapeld. De ingang van de oven heeft geen deur, maar wordt met de hand dicht-gemetseld. Gedurende 16 uur doet de oven zijn werk op een temperatuur van 900 tot 1000°C. De dichtgemetselde ingang van de oven wordt vervolgens weer afgebroken, om de modellen eruit te halen. Voor iedere nieuwe productie wordt dus elke keer een nieuwe oven gemaakt. De harde modellen van klei worden nu nogmaals geschuurd zodat de oppervlaktes gaaf genoeg zijn om te schilderen en decoreren. Soms wordt nog een leren of rieten handvat aan een windlicht of bloempot vastgezet. Door al dit handwerk lijkt geen enkel exemplaar op elkaar. Ieder aardewerk exemplaar uit de Rivièra Maison collectie heeft eigen, unieke details; de charme van het Verre Oosten.