VILLA OCTET

Wellicht heeft u dit huis al voorbij zien komen op tv bij ‘De grote tuinverbouwing’. Villa Octet is namelijk niet zomaar een huis, maar een erg bijzonder en mooi wooninitiatief. Met een achttal speciale bewoners en een comfortabele inrichting in een warme sfeer, is Villa Octet misschien wel het fijnste huis van de Haarlemmermeer.

TOPHEADER

TOPHEADER


NIET ZOMAAR

EEN HUIS

Villa Octet is een bijzonder huis vanwege de bewoners en het ouderinitiatief waaruit het ontstaan is. In dit mooie huis wonen sinds dit voorjaar acht jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Het huis is een wooninitiatief van een achttal ouderparen die op zoek waren naar een thuis voor hun kinderen. Voorwaarde was dat er in een veilige, prettige en warme sfeer geleefd zou kunnen worden. Het moest een plek worden waarde bewoners zich écht thuis zouden voelen. Henk’s dochter Puckis één van die blije bewoners van dit huis en woont hier sinds april 2019 samen met nog zeven leeftijdsgenoten, die inmiddels allemaal vrienden zijn geworden.


De naam: Villa Octet, waar komt die vandaan? Het huis staat in een wijk waarin muziek en componisten in de straatnamen terugkomen, daarom moest de naam een link hebben met muziek. De bewoners van het huis, ieder met zijn of haar eigen inbreng, vormen samen een groep. Net als in een octet, een achtkoppig orkest, is het uitgangspunt dat de bewoners, ieder met zijn of haar eigen identiteit, een harmonisch geheel vormen. En dat dit het geval is, is inmiddels gebleken. Het mooie huis heeft een gezellige gemeenschappelijke woonkamer en een eetkeuken die volledig zijn ingericht door Rivièra Maison. Daarnaast heeft iedere bewoner ook een eigen appartement om, net als ‘iedereen’, een eigen woonplek te hebben. Daar kunnen ze zich terugtrekken, maar ook hun eigen gasten ontvangen.


Leuk om te zien is dat de appartementen van elke bewoner ook ieder een eigen stijl hebben. Er zijn echte mannenappartementen en typisch vrouwelijke appartementen. Zo heeft het appartement van Puck een prachtige, roze velvet plofbank en talloze foto’s van Puck met BN’ers hangen er aan de muur als een echte wall of fame. Het appartement van Jamie is juist weer een stoer zwartwit rock-'n-roll huis in de fifties-stijl, compleet met afbeeldingen van Elvis en Marilyn Monroe.


Koken en eten doen de huisgenoten vaak samen, dit gebeurt wel onder begeleiding. Stichting Woondroomzorg zorgt voor een warme, maar professionele ondersteuning, zodat er altijd iemand thuis is om op terug te vallen. Er zijn duidelijke afspraken over wie er corvee heeft, waardoor er genoeg ruimte overblijft voor mooie gesprekken, gezelligheid of een luisterend oor. De bewoners delen tevens samen een gemeenschappelijke tuin. Bij mooi weer wordt hier gezellig met zijn allen gegeten en afgelopen zomer stond er zelfs een opblaaszwembad, een cadeau van één van de begeleiders. Dat geeft maar weer de warme band aan tussen bewoners en begeleiding.

De acht bewoners van Villa Octet, vier jongens en vier meiden, zijn een mooie aanvulling op elkaar. Iedereen laat elkaar in zijn waarde en wanneer er iemand verdriet heeft, is er volop troost te vinden bij elkaar. Regelrecht bewijs dat dit niet alleen een heel bijzonder initiatief is, maar dat dit een ideale situatie is voor de lange termijn, ook voor als de ouders er niet meer zijn.


Het huis is er gekomen dankzij de inzet en vastberadenheid van de ouders, vele sponsoren en de Gemeente Haarlemmermeer. Je hoeft dus niet welvarend te zijn om een ouder wooninitiatief te beginnen. En nu dan eindelijk, na vijf jaar voorbereiding, is Villa Octet een feit!


Met dank aan de bewoners; Lisa, Bjorn, Kelly, Fabian, Emma, Guus,

Jamie en Puck.


TOPHEADER

PUCK

Puck is niet alleen de dochter van Henk en Saskia, maar Puck is ook hét gezelligheidsdier en de bezige bij van Rivièra Maison. Elke week helpt zij het cateringteam en zorgt zij dat alle medewerkers van het hoofdkantoor van Rivièra Maison in een schone pantry hun kopjekoffie kunnen halen. Puck houdt van orde en netheid, dus wie er een rommeltje van maakt, zal het weten! Daarbij staat Puck vooraan te dansen op elk evenement dat er georganiseerd wordt, want Puck houdt van muziek en is gek op dansen. En wij bij Rivièra Maison, zijn gek op Puck!