COLUMN HENK

Tradities

Je hebt mensen die altijd zo hun vaste gewoontes en tradities hebben en daar ook prat op gaan. Zo hebben we vrienden die altijd voor een vliegreis, op Schiphol, ongeacht het tijdstip van vertrek, een gin-tonic en een grote pils drinken ... traditie of bijgeloof? Weer een ander stel vrienden gaat bij mooi weer altijd naar hetzelfde strandtentje op Zandvoort, willen hetzelfde bedje en bestellen dan steevast dezelfde drankjes. Een andere vriend, met een bloedhekel aan shoppen, gaat wel altijd eenmaal per jaar in dezelfde maand met zijn kleine nichtje (inmiddels is ze 35) winkelen in Amsterdam en maken dan een foto ergens op een brug in het centrum. Hartstikke leuk en lief maar ik ben niet zo van de vaste gewoontes, ik houd ervan om telkens weer iets nieuws te doen of te ontdekken. Dat doe ik dagelijks in mijn werk maar ook privé wil ik steeds nieuwe dingen zien. Dat is spannender maar minder safe, dus valt iets ook wel eens tegen. We hebben een huis op Ibiza en wij vinden het een sport om steeds weer een nieuw strandje of restaurantje te ontdekken en dat lukt elke keer weer wonderwel, terwijl we er al ruim 15 jaar komen. In de steden die we bezoeken om inspiratie op te doen, zoeken we ook altijd naar de nieuwste concepten, restaurants etc. In mijn werk pushen we onze partners om ook steeds weer een stapje verder te gaan of een nieuwe techniek te ontwikkelen zodat we samen nieuwe en steeds mooiere producten kunnen maken.

Nieuwe dingen ontdekken gaat voor mij echter niet op voor de kerstperiode want Kerst is voor mij puur traditie. Zo brul ik ieder jaar al vanaf half november steevast keihard in de auto mee op de tonen van Chris Rea’s Driving Home for Christmas. We kijken met het hele gezin ieder jaar rond de Kerst naar de tranen-trekkers Love Actually en The Holiday. We hebben ze al zeker 10/12 keer gezien maar dat doet niks af aan de pret, sterker nog: het is leuker, maar vraag me niet waarom. Op kerstavond eten we altijd een koude visschotel met o.a. garnalen, zalm en paling voor de open haard en pakken we de kadootjes uit die onder de boom liggen, samen met oma. We leggen er overigens ook altijd wat nepkadootjes tussen, want zo’n berg pakjes staat zo leuk. Zo tegen het einde van de zomer hebben we het er elk jaar weer over wat we deze Kerst zullen eten, want het kerstdiner is echt het hoogtepunt van het jaar bij de familie Teunissen. Ver-volgens eten we elk jaar zo ongeveer dezelfde hoofdgerechten, namelijk Chateaubriand en een stukje wild voor mij, want dat past zo bij de Kerst.

Die Chateaubriand bereiden is overigens wel best een dingetje, want we willen hem medium rare en dat luistert heel nauw. Het vlees wordt eerst aangebraden en dan een tijdje in de oven met zo’n thermometer erin om de temperatuur van de binnenkant te monitoren. Precisiewerk, want als het iets te lang in de oven blijft is het doorbakken en verpest en dat is doodzonde. Komt het uit de oven dan moet het in aluminiumfolie nog een aantal minuten doorgaren. Ik heb dit niet van mezelf, want mijn kookkunsten gaan tot en met het bakken van eieren, afbakbroodjes - die ik ook nog vaak laat aanbranden - en gebakken krieltjes.


Voor dat legendarische kerstdiner schuiven we in onze keuken twee lange tafels aan elkaar in een L-vorm, zodat we er met een kleine dertig man aan kunnen zitten. Mijn Saskia is de chef, maar iedereen maakt wat en neemt wat mee zodat Saskia niet met de Kerst al helemaal is doorgedraaid. Ik vind het hartstikke leuk om samen met mijn jongste dochter Bess en schoondochter Vicky de kersttafel te dekken. Onze Puck zorgt dat het allemaal ordentelijk verloopt. Niet teveel rommel maken, want Puck houdt niet van rommel.

Ik wil een kersttafel die over-the-top is: dus veel goud en bling en volop brandende kaarsen. De beelden van onze kerstdis deel ik direct op mijn Instagram (@HenkRM) zodat iedereen die dat wil, kan meegenieten van ons sfeervol samenzijn. Home is where you can be you.

Ons hele huis staat vol met brandende kaarsen want Kerst is sfeer. Die kaarsen vindt George, onze charmante kater, overigens altijd reuze interessant, maar het kost hem wel altijd een paar snorharen. Kerst staat bij ons thuis dus bol van de tradities. Elk jaar versieren we de bomen - we hebben altijd twee echte Nordman bomen, één in de keuken en één in de woonkamer naast de open haard - net even iets anders dan het jaar ervoor. Ik heb nu bedacht één van de kerstbomen geheel met rattan ornamentjes vol te hangen, ik vind dat zo mooi. Nature is hot nu, maar wij verkopen al ruim 25 jaar rattan producten ... ook toen we nog zowat de enige waren die dat aanboden. Alle grote inkopers weken in de jaren negentig uit naar China om het veel goedkopere willow te kopen en te verwerken. Willow is eigenlijk riet dat langs de kant van de sloot groeit en in de goede kleur gespoten lijkt het op rattan. Het is echter veel lichter en na verloop van tijd droogt het op en breekt het zomaar af. Rattan is een soort wingerd die aan de voet van de bomen groeit, je vindt het alleen in Indonesië. Een mooi filmpje over rattan vind je op onze website en YouTube: Unique & Handmade noemen we dit.


Nu hebben we voor deze Kerst echt hele mooie en originele kerstornamentjes laten maken van rattan. Zo hebben we onder meer een mini vliegtuigje, een autootje met kerstboom en een hobbelpaardje laten vlechten. Om dit te ontwikkelen zijn we ongeveer een jaar bezig, dit is 100% handwerk, komt geen machine aan te pas en niet elke vlechter kan dit maken. Het zijn vooral vrouwen die dit soort fijne producten maken. Twee tot driemaal per jaar vliegen we naar Java, Indonesië om daar even buiten Cirebon in het dorpje Majalengka met de vlechters te werken. Alles begint met een idee, dan een schets en vervolgens een plan. Dan is het zoeken naar de juiste vakmensen en dan gaat het circus beginnen. In de productie gaat nogal eens wat mis en dan moet je weer helemaal overnieuw beginnen, je kunt geen machine aanzetten. Daarom moet je zoveel geduld hebben en een lange adem, overhaasten werkt averechts. Maar als het er eenmaal is: wow, zo mooi!


Dit jaar hangt de grote boom in de huiskamer dus vol met rattan ornamentjes, wel nog even Saskia overtuigen dat de zilveren ballen in de kelder blijven ...


Merry Christmas!

Henk Teunissen

CEO/Founder Rivièra Maison