COLUMN

Home

Wij hadden ons gezin voor kerst 2018 kaartjes voor een concert van Michael Bublé, de Canadese crooner, cadeau gedaan. We zijn allemaal fan van Bublé en Saskia en ik hadden hem zelfs al drie keer eerder zien optreden, waarvan eenmaal in Londen nu zo’n 10 jaar geleden, een bijzondere ervaring. De zanger had nu al zo’n vijf jaar geen shows meer gegeven door de ziekte van zijn zoontje. Afgelopen november was het dan eindelijk zover en het werd een mooie lange avond met niet alleen zang, maar ook mooie interactie met het publiek. Hij gaf het concert nog een persoonlijk tintje door met ons over zijn gezin en familie te praten zonder dat het goedkoop werd. Bublé bleek naast een rasentertainer ook een echte familyman te zijn. Hij is bekend geworden door het zingen van covers uit the Great American songbook, ik zie hem als de nieuwe Frank Sinatra. Dat genre ligt hem het ook het best en zijn voorouders komen, net als zijn grote voorbeeld uit, Italië. In 2005 bracht hij voor het eerst een zelfgeschreven nummer uit wat gelijk een grote hit werd, namelijk het nummer “Home”. Ik vind het één van zijn mooiste songs, het verhaalt over het gevoel ‘Home’ wat niet altijd eenvoudig te omschrijven valt. Wanneer voel je je thuis? Uiteraard gaat het vaak over je huis maar nog meer over de mensen die je liefhebt; je gezin en de omgeving waar je je in bevindt, samen met degenen waar je van houdt. Bublé zingt; “May be surrounded by, a million people I, still feel alone ... Just wanna go home. Oh, I miss you, you know”.


‘Home’ is een gevoel wat ook enorm bij ons merk past, “Home is where you can be you” is niet voor niets ons motto en pay-off. Dat kan uiteraard thuis zijn, maar ook ergens op vakantie of in een sfeervol restaurant. Maar het zijn altijd de mensen die het ‘Home gevoel’ op dat moment compleet maken. Zelfs op je werk kun je het ‘Home gevoel’ krijgen. Ik heb dat altijd op het typisch Nederlandse Sinterklaasfeestje van Rivièra Maison wat ergens plaats vindt op een zaterdagochtend in de laatste week van november en waar alle medewerkers met hun kleintjes bij de Sint op bezoek mogen komen bij ons in het RM restaurant, boven in ons kantoor. Ruim 40 kindjes waren er deze keer met hun ouders, zo mooi vind ik dat. Ook het traditio-nele kerstontbijt wat we ieder jaar eind december met ons kantoor en logistiek personeel organiseren geeft me zo’n warm saam-horigheidsgevoel. Iedereen kleedt zich dan mooi aan en vrijwel niemand ontbreekt, we hebben live kerst muziek en iedereen geniet. Een minpuntje is dan wel dat het winkelpersoneel er nooit bij kan zijn want dat zijn de drukste dagen van het jaar, maar op de nieuwjaarsborrel zijn we weer allemaal compleet. Dat zijn de bijzondere momentjes met elkaar en maakt dat ons bedrijf zich onderscheidt.

Over home gesproken, ik schrijf dit stukje bij mijn zus thuis in Scottsdale Arizona in de VS. Mijn zuster Jacqueline is 45 jaar geleden verliefd geworden op een Amerikaan toen ze in Londen een paar dagen op vakantie was. Een kleine twee jaar later zijn ze getrouwd en is ze verhuisd naar de VS, tot verdriet van mijn ouders want dan verdwijnt je dochter ineens naar de andere kant van de wereld. Ze is er overigens heel gelukkig geworden en heeft inmiddels de Amerikaanse nationaliteit aangenomen, ze taalt niet meer naar Nederland maar we houden wel close contact. We proberen elkaar altijd tenminste eenmaal per jaar te zien. Soms komt ze naar Nederland, dan weer gaan we bij haar en haar man Jim langs, maar we FaceTimen altijd wel een paar keer per maand. “Blood is thicker than water”, zegt mijn zwager altijd en dat betekent zoiets als: familiebanden zijn ijzersterk en niet te breken.

Home is ... In je huis moet je je vanzelfsprekend altijd thuis voelen en een warm interieur draagt daar natuurlijk toe bij. Of je interieur nu industrieel, landelijk of contemporary is, naar mijn mening moet het wel altijd warm zijn en bijdragen aan het thuisgevoel. Rivièra Maison is uniek en beroemd geworden door haar landelijke interieurs en accessoires, door velen gekopieerd in binnen- en buitenland, maar inmiddels staat RM voor veel meer stijlen, zoals de industriële stoerdere lijn met metaal en hout, ‘het nieuwe landelijk’ zoals Miljuschka dat noemt, de wat meer contemporary lijn, maar nu ook nu met het chique Gold Label, waar we ook een luxere klant mee gaan aanspreken. De meeste Rivièra Maison producten hebben net dat beetje extra wat ze bijzonder en onderscheidend maken. Het lijkt altijd alsof het er al jaren was, maar het is toch helemaal nieuw in de RM uitvoering.

Wij zoeken het niet in extreme of nieuwe vormen, maar geven veelal een reeds bestaand model een nieuw jasje of gewoon de extra ‘RM touch’. Ik blijf nog steeds heel nauw betrokken bij alle designs en reis daarvoor zo’n drie maanden per jaar de halve wereld af, best zwaar maar nog altijd het allerleukste om te doen. Uiteraard doe ik het niet allemaal alleen, maar reizen de inkopers altijd en de designers veelal mee. Ik geniet er echt van om dat ene bijzondere item te maken met dat beetje extra en één van die bijzondere artikelen van het nieuwe seizoen is het Dylan ladenkastje, waarbij je elke lade of opbergvak kunt laten draaien om zijn as. Het kastje heeft om en om een lade of een open vak en wordt met de hand gemaakt van gerecycled hout.


De ontwikkeling van zo’n meubeltje is ook geweldig om te doen, er is niks leuker om met de timmermannen uit te vogelen wat de beste manier is om het te maken. Voor mij gaat er niks boven handgemaakt! Een andere favoriet van mij is de Bushwick Coffee Table set van 3, zie ook de cover van dit magazine. Het is een lange smalle salontafel met twee extra kleine tafeltjes die erover heen passen, voor je drankje of laptop ... of gewoon voor de show. Maar je kunt natuurlijk ook de kleine bijzet tafeltjes als end table gebruiken links en rechts van de bank of als sofa tafel, strak voor de bank, heel handig voor je kopje koffie. Ook het houten blad van deze serie is weer handgemaakt van gerecycled eikenhout met poten van stainless steel. Het is luxe met een landelijke touch, dit staat voor mij echt voor het nieuwe RM.

En als ik er dan nog eentje mag noemen is het de Continental Sofa, strak en klassiek tegelijk en weer vernieuwend door z’n dubbele zitkussen, is in diverse stoffen verkrijgbaar en ook als module bank. Maar uiteraard hebben we veel meer bijzondere artikelen gemaakt voor 2020, ruim 1500 nieuwe producten lanceren we dit voorjaar, allemaal met passie gemaakt. Ik wens jullie allen een prachtig voorjaar en geniet van elkaar en je thuis.


Henk Teunissen

Founder Rivièra Maison