Unique & Handmade: aardewerk

Voor het productieproces van de accessoires van aardewerk nemen we u mee naar Indonesië, West Java om precies te zijn. Volgens traditionele methoden worden hier de aardewerken windlichten, bloem- en spaarpotten, asbakken en andere accessoires door de lokale bevolking in ateliers vervaardigd.

Basis

Met een mengsel van Javaanse klei en zand worden met de hand de modellen gedraaid en uitgesneden. Soms wordt een ijzeren spindelpers gebruikt om de klei stevig te persen.

Droogproces

Als dit klaar is moet de natuur zijn werk gaan doen; het aardewerk wordt aan de buitenlucht gedroogd. Dat duurt ongeveer een week. Zodra het droog genoeg is worden de modellen van aardewerk geschuurd om alle losse deeltjes en oneffenheden te verwijderen en de oppervlakte zo glad mogelijk te krijgen.

Bakproces
Vervolgens begint het bakproces. Hiervoor worden bakstenen, ui-vormige ovens gemetseld. In deze primitieve ovens wordt al het aardewerk opgestapeld . De ingang van de oven heeft geen deur, maar wordt met de hand dichtgemetseld. Gedurende 16 uur doet de oven zijn werk op een temperatuur van 900 tot 1000°C. De dichtgemetselde ingang van de oven wordt vervolgens weer afgebroken, om de modellen eruit te halen. Voor iedere nieuwe productie wordt dus elke keer een nieuwe oven gemaakt.

Afwerking

De harde modellen van klei worden nu nogmaals geschuurd zodat de oppervlaktes gaaf genoeg zijn om te schilderen en decoreren. Soms wordt nog een leren of rieten handvat aan een windlicht of bloempot vast gezet. Door al dit handwerk lijkt geen enkel exemplaar op elkaar. Ieder aardewerk exemplaar uit de Rivièra Maison collectie heeft eigen, unieke details; de charme van het Verre Oosten.