De kunst
van het glasblazen

Glas is een veelgebruikt materiaal in onze accessoires. Het overgrote deel van het glas uit de collectie is mondgeblazen, een fascinerend en uiterst boeiend proces. Wij namen een kijkje in de glasfabriek van één van onze leveranciers en nemen u graag mee voor een kijkje achter de schermen.

Basis ingrediënten

De basis ingrediënten van glas zijn
zand, soda en gebroken glasscherven. Dit geheel wordt goed gemengd en dit mengsel gaat vervolgens in een grote oven van 1300°C, waar het vloeibaar wordt.

Signatuur

Elke glasblazer heeft zijn eigen 'signatuur'. Elk accessoire van glas krijgt daarmee een eigen structuur en wellicht een kleine oneffenheid zoals bijvoorbeeld en belletje in het glas of verschil in hoogte. Alles is handgemaakt en daardoor is elk glazen accessoire uniek.

Glasblazen

De glasblazer neemt een klomp gesmolten glas aan een blaasbuis. Hij laat het vloeibare glas in een mal zakken en blaast de vorm tegen de binnenwand van de mal. Als laatste trekt hij aan het onderste gedeelte een lange steel. De ronde voet van, in dit geval, de La Boutique Hurricane wordt apart geblazen en eraan gesmolten. De bovenkant van de ‘kelk’ komt dicht uit de mal en wordt door een hete vlam ‘afgesneden’, de zogenaamde hot-cut.

Decall
Het glas wordt nog een laatste keer nagemeten en schoongemaakt, waarna er een decall of transfer op het glas wordt aangebracht. Dit gaat heel precies, elk item moet op dezelfde plek een sticker hebben. Vervolgens gaan de windlichten de oven weer in; drie uur bij 500°C op een soort transportband.

Cooling down

Het hete windlicht, dat nog steeds 500°C is, gaat in een 'cooldown'- oven. In een tijdsbestek van drie uur koelt deze langzaam af. Er volgt een check of er geen grote oneffenheden in het glas zitten. Vervolgens wordt het logo in het glas geblazen, als het ware ‘met zand vereeuwigd’. Ook wordt er gekeken of het windlicht stabiel is, indien nodig wordt het glas gepolijst zodat hij perfect staat.

Eindresultaat

Het eindresultaat van dit proces in de fabriek is echt een stukje vakwerk; dit windlicht op sierlijke, hoge voet is geheel met de hand gemaakt. Decoreer La Boutique Hurricane naar eigen wens, in de zomer met zand en schelpen, in de winter met mos en dennenappels. Dit unieke stukje vakmanschap verdient een mooie plek in uw interieur.